Sunday, June 26, 2011

PREVIEW SEKOLAH PRAKTIKUM - SERIAN



Depan Sekolah Kebangsaan Saint Ambrose Panchor, Serian

Semalam untuk pertama kali aku ke serian. Gi Kg Panchor Dayak. Bukan perkampungan dayak tp nama je kg dayak. Kg Panchor sbnrnya namanya. Aku ditempatkan untuk praktikum di SK St Ambrose Panchor, Serian. Untuk 3 bulan, aku akan menjalani kehidupan di sini, bersama org2 kg kat sini.

Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 40 minit dari IPG Kota Samarahan. Mula2 ktaorang gi SK St Mathew, Mundai kat Padawan, x jauh dari serian, tempat skolah si Awang. Punyala kecik skolah tu. Ade 2 bngunan 1 tingkat rasanya, yang panjangnye bangunan tu 3 kelas je kot. Murid pon adela dlm kurang dari 100 kot.

Then ktaorang g skolah aku plak. SK Saint Ambrose Panchor, Serian. Unfortunately, gate closed masa tu so tgk dr luar je. Pastu jmpa org2 kg, tanya pasal skolah ni, rumah sewa and etc2. Info diterima ade 10 org guru, dgn seramai 50 plus2 murid. So kategori SKM la ni. Sekolah kurang murid.


Tandas murid dan guru

Sekolah ketiga ktorang gi ialah skolah si Stan ngan si Nafis. Dorang 2 orang ni sekolah yg sama iaitu SK St Alban, Duras, Kuching. Kesian gak jalan nak masuk Kg Duras ni. Jalan selorong je. Pakai kete myvi, selisih dengan motor depan pun susah. jalan muat2 untuk sebijik kete je. Aduhai ni la 1st time aku tgk sistem jalanraya mcm ni. kesian dow klau kete bertembung kete dah kene undur plak. dahla jauh. kiri bukit kanan gaung. ade jugak camni ek.




OK abis da untuk aktiviti ari sabtu. Arini ahad so xtau nak wat apa. Kemas bilik, then wat asgnments (jurnal for last week) then Lesson Plan untuk submit esok. Ok, mok mandi. bhubhuyz.



0 Comments: