Sunday, August 09, 2009

PERBICARAAN KE-6 MAHKAMAH MAJISTRET BENTONG



Pintu Masuk Mahkamah Bentong

7 August 2009 /Jumaat - Aku tido lmbat smpai kul 4.30 pagi br telelap. Tdo stgh jam then kul 5 bgn n besiap g bentong.
Aku start enjin n then bia panaskan jap. Tak sempat bfast, Dlm 10 minit aku pon gerak n tgk jam dah kul 5.35 pagi. Nape gi awal pagi? Sbb Pejalanan dari umah aku Keratong nak ke Bentong amik masa dalam 3 jam. Perbicaraan start kul 8.30 (dalam surat panggilan la)

Aku ikut laluan shortcut (Keratong-Bera-Temerloh-Bentong). Sampai trafic light bera aku tgk jam 6.36 pagi. 1 jam 1 minit aku drive (xdela laju mana.. standard).

Then aku smpai trafic light temerloh (jambatan tinggi tu) aku tgk jam kul 6.59 pagi. Aku bagi signal kiri, then terus ke arah KL/Karak/Mentakab. Dari sini aku bajet dlm sejam aku leh smpai bentong (x ikut highway jimat duit lagipon bkn nak rushing pon).

Kiri: Signboard da nak sampai Bentong. Kanan: Signboard Simpang 4 Kawasan Industri Temerloh/Mentakab. Aku xnak ikut highway bazir duit. Lalu highway Karak je (free xpe)

Kul 8.15 aku smpai kat bandar bentong. Tetiba aku tringat IO cakap 3 thn lepas

'Kita akan jalankan siasatan. Mahkamah akan menjalankan pendakwaan terhadap kamu di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 selepas siasatan siap.''Jika didapati bersalah, orang yang disyaki boleh dijatuhkan hukuman denda dipenjara tidak kurang dua tahun atau tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang RM5,000 atau tidak lebih RM20,000''
-sumber IO Trafik IPK Bentong Tuan Inspektor Noor Bulian Zakaria
.

7 August 2009 / Mahkamah Majistret Bentong Pahang:

Aku smpai mahkamah dlm 8.30 then nampak peguam aku Tuan Ooi Boo Aun drive keluar dari kawasan mahkamah smbil menunjuk signal tangan suruh aku tunggu kejap. Aku pon check senarai kes hari tu n nama aku atas skali uhuh. Hakim aritu ialah Tuan Majistret Ahmeed Fahd b Abdullah (muda lagi orangnye dlm 20an kot). Aku pun masuk dewan perbicaraan yang kosong tu (ada la 4 5 org) smbil amik gmbar (menjadi kesalahan on hp dlm mhkamah time sidang sedang berlangsung apatah lagi ambik gambo). Tp xpela blom start lg.



Dewan Perbicaraan Mahkamah Bentong. Kosong jek time ni.


Dalam kul 9 ada sorang lawyer ni kata tuan majistret ada kat Raub ada kes so start dlm kul 10.30. Aku pon kuar then start enjin g carik nasik lemak huui lapo siol. Lepak makan nasik lemak + teh tarik smbil kepala otak aku tak tenteram jek.



Bfast kejap.. lapooo uh.. (tgk gerai ni teringat plak kat Nurul Hanis Nabilah : x-anak murid)

Kul 10.15 aku da masuk. Aku tgk dewan tu da agak penuh so aku carik tmpat kosong iaitu barisan depan skali. tunggu dlm stgh jam, sorang sarjan PDRM ni wat announcement kata sidang start kul 12 sbb tuan majistret x smpai lg. Adeh..

Aku malas kluar. alah dlm sejam je lg tido jap ok gak. Aku pon lentok kat dinding then hanyut.. tetiba ada org kejut aku "zarim u x tdo ke mlm td, ngantuk je". adeh Tuan Ooi kcau daun lak. Die dtg kat aku then bgtau sesikit pekembangan n die kata info xckup lg. Then die bgtau ni.

"jika hasil siasatan mendapati tertuduh cuai ketika mengendalikan kereta tersebut, tertuduh mungkin didakwa mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 kerana memandu secara berbahaya atau melulu dan menyebabkan kematian.
Sabit kesalahan tertuduh boleh dipenjara tidak kurang dua tahun atau tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang RM5,000 atau tidak lebih RM20,000"
Die pun tnjuk lakaran kat atas ketas keadaan xcden tu. Baru aku tau masa xcden tu, aku langgar moto tu, then mangsa tecampak 5 meter ke kanan, then aku mengheret moto die 50 meter sblm btembung ngan pkok n motor tu 10 meter ke depan dr kete aku. (aku dpt bayangkan). Aku bayangkan keadaan moto tu mmg teruk kot.

Then kul 12.15 tgh ari sidang bermula bila ade polis tu sebut "mahkamah bangun!!" then sume org kene bangun then tnduk hormat kat majistret. Pendakwa sebut "kes 83-14-2009 MOHD ZARIM B MISWAN". Aku pon bangun, tunduk hormat then bjalan masuk dlm kandang tuduhan. Aku tunduk lagi then letak tgn kat blakang. Blom ape ape lawyer aku bangun n bgtau mahkamah "kes mengikut siasatan seksyen 41 (1) APJ 1987 bahawasanya tertuduh mengaku tidak bersalah dan semua maklumat sedang dikumpulkan dan memohon untuk menetapkan tarikh baru bagi perbicaraan kes ini" then hakim tu tulis sumthin then die bgtau "mahkamah menetapkan tarikh perbicaraan seterusnya pada 6 Okt 2009". Aku pon tunduk then pegawai PDRM bukak kandang tu.

Aku pon bjalan then terus ke pintu keluar kat blakang. Sblm kuar aku mengadap hakim, tunduk hormat then aku blah. Start enjin then drive balik mentakab (aku ngantuk n nak tido hostel pizza sana).
Dlm kul 1.30 ptg (sejam gak) aku smpai sana, jumpe manager (member sejawatan dulu2) then mntak nak tmpang tido (x smayang jmaat kantoi).


Ms Jamrah Matul Falizah (Restaurant Manager PH Mentakab)


Peh lega mata aku. Aku tesedo kul 4 ptg. Aku besiap2, then g pizza temerloh plak (jmpa staf2/mmber2 lama) Lepak lebey kurang then kul 7 malam aku gerak balik keratong.



Pizza Hut Temerloh

Dlm kul 8.15 malam aku smpai umah. Baru 5 minit duduk, wan (mmber aku) ajak g spital muadzam coz anak jiran die xcden moto. Aku pon folow die g sana. Otw g muadzam, snggah tgk keadaan xcden jap. Ramai aa plak org bepusu kat situ. tgk kete n moto tu teruk gak (kancil vs EX5).

Smpai spital muadzam terus g unit kecemasan skali mane bley masuk da. Kat lua rmai mmber die tnggu. Tunggu punye tunggu dlm 2 jam, ambulan dtg. Then dak xcden ni diusung kuar masuk ambulan. Nak bwk g HTAA Kuantan plak sbb spital muadzam ni xleh nak handle. Time die kuar tu nmpak cam teruk. Muka die ok cuma bibir bengkak. badan x nmpak sbb ttutup. (tringat plak time aku kene dulu..tp manala aku sedo timer tu huhu). Dlm kul 12 ktorang bla dr spital, g cr makan (lapo gile). Lepak2, dlm kul 1 pg gerak balik n kul 2 pg smpai umah. Peh penat gile seh!!!

Aku tgh kebosanan duk mencapab. Bapak ah lama giler tunggu hakim ni..

6 Comments:

ila.suzie said...

wat pe ha smpai tdo kol 4.30?huhu

ila.suzie said...
This comment has been removed by the author.
zaRim said...

x wat ape.. cume xleh tido jek.. huhu..

babyunho said...

tibe2 aku rasa bersalah ngan ape yg aku dah buat kat ko bile baca cite ko nih...wuuuuu..kita kawan kan?

shippo_yaya said...

u win the case?

zaRim said...

kes bersambung pada 6 oktober 2009. 2 minggu pas raya ni.. doakan la aku yek..